VAGANOVA ! Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

VAGANOVA

Ζήστε ένα γκαλά μπαλέτου ύμνο στο σύστημα διδασκαλίας Βαγκάνοβα που δημιούργησε τους μεγαλύτερους χορευτές στην ιστορία του μπαλέτου!

1-3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

CHRISTMAS THEATER

ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (ΒΕΪΚΟΥ)

 

Η παλαιότερη ακαδημία μπαλέτου στον κόσμο έρχεται στην Αθήνα! Με ιστορία 280 χρόνων, είναι η ακαδημία από την οποία αποφοίτησαν ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο Τζορτζ Μπαλανσίν, ο Μιχαήλ Φοκίν, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Άννα Πάβλοβα και ο Βασλάβ Νιζίνσκι αλλά και η Γκαλίνα Ουλάνοβα και η Ναταλία Μακάροβα, η Ζβετλάνα Ζαχάροβα και η Ντιάνα Βισνιόβα κ.α.

Ζήστε την μαγεία ενός γκαλά με αποσπάσματα από τις καλύτερες στιγμές διάσημων έργων του κλασικού μπαλέτου. Λίμνη Των κύκνων, Ωραία Κοιμωμένη, Καρυοθραύστης, Δον Κιχώτης κ.α.

H σπουδαιότερη Ακαδημία Μπαλέτου στον κόσμο έρχεται επιτέλους και στην Αθήνα με 60 Χορευτές αλλά και διάσημους σολίστ των μπαλέτων Mariinsky που έχουν αποφοιτήσει από αυτήν καθώς και τον διάσημο χορευτή που είναι πλέον o διευθυντής της, τον Νικολάι Τσισκαρίτζε.

Δείτε τα νέα αστέρια του μπαλέτου παγκοσμίως αφού η Ακαδημία Βαγκάνοβα τροφοδοτεί χρόνια τώρα τα μπαλέτα Μπολσόι, Μαριίνσκι, Αμέρικαν Μπαλέ Θίατερ και Ρόιαλ Μπαλέ.

Ακολουθήστε τα βήματα των χορευτών που μαθαίνουν το διασημότερο σύστημα διδασκαλίας στον κόσμο, στην σχολή της γυναίκας που το δημιούργησε. Το να γίνεις δεκτός εδώ είναι το όνειρο πολλών χορευτών και χορευτριών αλλά κάθε χρόνο μόνο 70 από τους χιλιάδες που παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς τα καταφέρνουν και μόνο οι 30 από αυτούς αποφοιτούν.

Η Ακαδημία Βαγκάνοβα Ιδρύθηκε το 1738 με το ιστορικό όνομα Imperial Ballet School και οι απόφοιτοί της ήταν τα μεγάλα αστέρια που χόρεψαν τις αυθεντικές πρεμιέρες των έργων των διάσημων Imperial Ballet και μπαλέτων Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης.

Στα χρόνια της Σοβιετικής ένωσης μετονομάστηκε σε Κρατική Σχολή Χορού του Λένιγκραντ και το 1957 έλαβε το όνομα της σπουδαίας δασκάλας Αγριπίνας Βαγκάνοβα που δίδασκε στην Ακαδημία από το 1920. Η Αγριπίνα Βαγκανόβα κατάφερε να ενώσει και να καταγράψει όλες τις σημαντικές εξελίξεις στο σύγχρονο Ρωσικό Μπαλέτο και έμεινε στην ιστορία για την διάσημη μέθοδο διδασκαλίας που έγραψε και έγινε η πιο διαδεδομένη μέθοδος σε όλο τον κόσμο αφού διδάσκεται μέχρι και σήμερα σε χιλιάδες σχολές.

Οι σπουδαστές της Vaganova ήταν μερικοί από τους πιο διάσημους χορευτές μπαλέτου όλων των εποχών και σε αναγνώριση των επιτευγμάτων της, η ακαδημία πήρε το όνομά της προς τιμήν της, έξι χρόνια μετά το θάνατό της. Όπως έλεγε: «Κάθε τεχνική που δεν εξυπηρετεί την έκφραση είναι ωραία απλά για μουσειακό έκθεμα. Το σπουδαιότερο για έναν μαθητή είναι η έκφραση του συναισθήματος. Αν καταφέρεις να τον μάθεις να το χρησιμοποιεί, τότε έχεις κερδίσει έναν σπουδαίο χορευτή..»

«Εξαιρετικοί χορευτές από όλη την Ευρώπη είχαν την τιμή να σπουδάσουν στην ακαδημία μας. Αυτή η σχολή κουβαλάει όλη την ιστορία της ρωσικής κουλτούρας. Στα 280 χρόνια λειτουργίας μας, όλα τα παιδιά έγιναν δεκτά στην Ακαδημία μας, χάρις στο ταλέντο τους. Μέσα από διαγωνισμούς και με συνεχή αναζήτηση» υπογραμμίζει ο Νικολάι Τσισκαρίντζε, διευθυντής της Ακαδημίας Μπαλέτου Βαγκάνοβα.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 4 Μαΐου 1738 στην Αγία Πετρούπολη, τη νέα πρωτεύουσα της Ρωσίας, έγινε μια εκδήλωση που έτυχε να έχει μεγάλη σημασία για τον πολιτισμό όλου του κόσμου. Με διάταγμα της αυτοκράτειρας Άννας ιδρύθηκε η πρώτη Ρωσική Σχολή Θεατρικού Χορού.

Γνωστή ως Imperial Theatre School, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του γάλλου καθηγητή μπαλέτου Jean-Baptiste Landé. Δώδεκα κορίτσια και αγόρια άρχισαν να μελετούν μαγικά βήματα του μπαλέτου σε έναν από τους ορόφους των Χειμερινών Ανακτόρων.

Οι πρώτοι χοροδιδάσκαλοι προέρχονταν από τη Δυτική Ευρώπη –ο Landé από την Γαλλία, ο Franz Hilferding και ο Giovanni Canzianni, από την Αυστρία και την Ιταλία, αντίστοιχα. Ο πρώτος Ρώσος δάσκαλος που βγήκε από τη Σχολή ήταν ο Ivan Walberg, ο οποίος παρήγαγε πολλά αξιοπρόσεκτα μπαλέτα για το Αυτοκρατορικό Θέατρο (Imperial Theater).

Το 1801, ο Charles Didelot ήρθε στην Αγία Πετρούπολη και ανέλαβε την διεύθυνση του μπαλέτου και της σχολής. Δίδαξε στο Imperial Theatre School για πάνω από 20 χρόνια, παράγοντας πολλά μπαλέτα και αυξάνοντας το επίπεδο εκπαίδευσης μπαλέτου σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μετά τον Didelot, άλλοι δάσκαλοι μπαλέτου της Γαλλικής Σχολής ήρθαν στην Αγία Πετρούπολη: ο Jules Perrot, των οποίων τα μπαλέτα Giselle και Esmeralda εξακολουθούν να παρουσιάζονται και σήμερα, ο Artur Saint Leon, ο οποίος παρήγαγε την Coppelia και ήταν ο δάσκαλος που επρόκειτο να επηρεάσει βαθιά τη Σχολή – Μαριούς Πέτιπα.

Κατά τη διάρκεια των εξήντα τριών ετών στην Αγία Πετρούπολη, η παραγωγική σχολή Πετιπά δημιούργησε σαράντα πρωτότυπα πλήρους μήκους μπαλέτα καθώς και αμέτρητα μπαλέτα για τη σκηνή της όπερας. Σε συνεργασία με τον Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ο Πετιπά δημιούργησε τα τρία μεγαλύτερα κλασικά αριστουργήματα του 19ου αιώνα, τη Λίμνη των Κύκνων, την Ωραία Κοιμωμένη και τον Καρυοθραύστη. Σήμερα, αυτά τα μπαλέτα αποτελούν ακόμα τον ακρογωνιαίο λίθο του κλασικού μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Πολλά από τα έργα του Πετιπά ήταν ειδικά χορογραφημένα για τους φοιτητές του Imperial Theater School.

Άλλοι διάσημοι δάσκαλοι μπαλέτου που πέρασαν από το Imperial School κατά τη διάρκεια των ετών του Πετιπά ήταν οι Enrico Cecchetti και Christian Johannson. Η σύνθεση του κομψού Φράγκο-ρωσικού στυλ του Johannson παρήγαγαν μια γενιά χορευτών των οποίων τα ονόματα είναι συνώνυμα της δόξας του ρωσικού μπαλέτου: η Άννα Παβλόβα, η Ταμάρα Καρσάβια και ο Βασλάβ Νιζίνσκι.

Ένας άλλος απόφοιτος της εποχής ήταν ο Mikhail Fokine, του οποίου τα έργα (Chopiniana, Firebird, Petrouchka, κ.α.) Θα γίνουν προάγγελοι μιας νέας εποχής στον κλασικό χορό. Ο Φοκίν δίδαξε στη Σχολή από το 1904 έως το 1916 και οι μαθητές του ήταν οι καλύτεροι χορευτές της χορογραφίας του. Ο George Balanchine, ο διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος και ο ιδρυτής του μπαλέτου της Νέας Υόρκης, αποφοίτησε από το σχολείο αυτό το 1921. Οι χορογράφοι Fedor Lopukhov, Leonid Lavrovsky, Yuri Grigorivitch και Oleg Vinogradov αποφοίτησαν από τη Σχολή.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και του ’60, τρεις απόφοιτοι της Ακαδημίας Vaganova, οι οποίοι επρόκειτο να προσελκύσουν διεθνή φήμη και αναγνώριση, ξεκίνησαν την επαγγελματική χορευτική τους ζωή στο Kirov (τώρα Mariinsky): Rudolf Nureyev, Natalia Makarova και Mikhail Baryshnikov. Οι πρόσφατοι απόφοιτοι Julia Makhalina, Farukh Ruzimatov, Diana Vishneva και Ulyana Lopatkina είναι σημερινά αστέρια, όχι μόνο στον Kirov, αλλά με κορυφαίες εταιρίες μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Ο Nikolai Tsiskaridze, πρώην πρώτος χορευτής και ακόμα φιλοξενούμενος χορευτής των μπαλέτων Bolshoi και Mariinsky είναι ο διευθυντής της Ακαδημίας Μπαλέτου της Vaganova. Η Zhanna Ayupova, πρώην μπαλαρίνα του Μαριίνσκι, κατέχει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της.

Από την ίδρυσή της, η Ακαδημία έχει δημιουργήσει διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους, αλλά υπήρξε ένας δάσκαλος ο οποίος επηρέασε περισσότερο το εκπαιδευτικό σύστημα του μπαλέτου.

Η Agrippina Vaganova αποφοίτησε από τη Σχολή το 1897 και μετά την ολοκλήρωση της σταδιοδρομίας της άρχισε να διδάσκει εκεί το 1921. Μια αριστοτεχνική και έξυπνη δάσκαλος, η Vaganova ανέπτυξε ένα κωδικοποιημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που καθιέρωσε μια νέα εποχή στην εκπαίδευση μπαλέτου. Το 1957, έξι χρόνια μετά το θάνατο του Vaganova, το σχολείο πήρε το όνομά της.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η Ακαδημία Μπαλέτου της Vaganova προσπάθησε να διατηρήσει και να ενισχύσει τις καλύτερες παραδόσεις της κλασικής κληρονομιάς. Η Ακαδημία είναι δίκαια γνωστή για την αριστεία της, και μεγάλες προσωπικότητες θέλουν να επισκεφθούν την Ακαδημία όταν φτάνουν την Αγία Πετρούπολη.

Σήμερα η Ακαδημία διαθέτει 340 φοιτητές και η προσπάθεια για την κατάκτηση μιας θέσης στο σχολείο είναι μεγάλη. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, χιλιάδες παιδιά υποβάλλουν αίτηση για τους διαγωνισμούς που θα αξιολογήσουν την καταλληλότητά τους για αποδοχή. Από αυτά, περίπου 70 είναι αποδεκτά κάθε χρόνο. Ακόμα και τότε, η εκπαίδευση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μόνο 30 φοιτητές ολοκληρώνουν τις σπουδές. Όσοι επιμένουν να φτάσουν και να λάβουν την εκπαίδευση του χορευτή από τις κορυφαίες σχολές μπαλέτου στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στον αέρα μας τώρα:
98,6 ΜΟΥΣΙΚΟΣ