Κύκλος Μάλερ VIIΙ

Μεγαλειώδης, όχι μόνο συνθετικά αλλά και σε επίπεδο διατυπώσεων. Βαθιά υπαρξιακή και ευαίσθητη. Σοφή ως προς τις απαντήσεις της σε αρχετυπικά ερωτήματα και φόβους του ανθρώπου. Ο ψυχογράφος Μάλερ, χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρώσει τη δημοφιλή Δεύτερη Συμφωνία του, που από την αρχή θέτει το ερώτημα: τί είναι η ζωή και ο θάνατος; Το φευγαλέο της ευτυχίας διαδέχονται το παράλογο της καθημερινότητας και η αξία της Πίστης πριν το εντυπωσιακό φινάλε, στο πέμπτο μέρος, έναν ύμνο στην υπέρτατη δύναμη της Αγάπης. Στη Συμφωνία «της Αναστάσεως», όπως είναι γνωστό το έργο, οι επιρροές της γερμανικής παράδοσης αλλά και της θρησκείας, είναι το όχημα που ο πρωτοπόρος συνθέτης χρησιμοποιεί για να εκφράσει, να καθησυχάσει ίσως, τις μεταφυσικές του αναζητήσεις. Στην όγδοη συναυλία του Κύκλου Μάλερ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η ραγδαία ανερχόμενη υψίφωνος Αλεξάνδρα Στάινερ και η καταξιωμένη μεσόφωνος Λίλλυ Παασικίβι, πρωταγωνιστούν στην απόδοση των έντονων συναισθηματικών εναλλαγών. Συμμετέχουν, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής.

Το σχόλιο των σολίστ:
Αλεξάνδρα Στάινερ (υψίφωνος): “Είμαι ενθουσιασμένη που θα βρεθώ στην Αθήνα! Είμαι ειλικρινά ευγνώμων για αυτή την πρόσκληση, η οποία θα είναι και η πρώτη αφορμή για να έρθω στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να τραγουδήσω με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και να συνεργαστώ με τον Στέφανο Τσιαλή, φέρνοντας τη μουσική του Μάλερ πιο κοντά στο κοινό.”
Λίλλυ Παασικίβι (μεσόφωνος): “Στη μουσική του ο Μάλερ συμπεριέλαβε ένα τόσο πλούσιο φάσμα ανθρώπινων συναισθημάτων, από τον πόνο και το βάσανο έως τη συγχώρεση και την αποδοχή. Αυτό το ταξίδι είναι πάντα μια βαθιά πνευματική εμπειρία. Ανυπομονώ για την πρώτη μου συναυλία στην Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.”
Το σχόλιο του μαέστρου:
” Η Δεύτερη είναι η πιο μεταφυσική Συμφωνία του Μάλερ. Μια έντονη αντιπαράθεση ζωής και θανάτου, επίγειας καθημερινότητας και αθανασίας. Η μεγαλύτερη δυσκολία αλλά και πρόκληση για τον αρχιμουσικό είναι να δοθεί ανάγλυφα η αντιπαράθεση των εικόνων: του αγώνα για επιβίωση έναντι της αιώνιας γαλήνης, της μάχης αλλά και της ηρεμίας. Πρόκληση επίσης, αποτελεί η διαχείριση των τεράστιων ηχητικών όγκων και των περασμάτων με χαρακτήρα μουσικής δωματίου.”

 

 

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ (1860–1911)
Συμφωνία αρ. 2 “της Αναστάσεως”

 

ΣΟΛΙΣΤ
Αλεξάντρα Στάινερ, υψίφωνος
Λίλλυ Παασικίβι, μεσόφωνος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Στέφανος Τσιαλής

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.
Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών

Ώρα: 19:45:
Δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Χαράλαμπο Γωγιό για τους κατόχους εισιτηρίων.
 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στον αέρα μας τώρα:
Η Μουσική μας