Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια – Απ’ τ’ αεροπλάνο !

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, ωστόσο, το “Όταν κοιτάς από ψηλά” είναι ένα τραγούδι αντιστασιακό.
Ήταν Άνοιξη του 1967, όταν η επιβολή του πραξικοπήματος και το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελευθερία» από το καθεστώς, άφησαν άνεργη την στιχουργό του κομματιού, Σώτια Τσιώτου, η οποία δούλευε στην εφημερίδα ως πολιτική ρεπόρτερ. Τότε, αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη της στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στο συγκρότημα Βελλίδη που εξέδιδε τις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη.
Όταν έφτασε στο “στρατοκρατούμενο”, τότε, αεροδρόμιο του Ελληνικού, την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Συνελήφθη, πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρότατη ανάκριση που κράτησε πολλές ώρες με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση της. Όταν τα όργανα της Χούντας δεν βρήκαν τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος της, αφέθηκε ελεύθερη και πήρε το επόμενο αεροπλάνο.
Όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε, σχεδόν ήρεμη και πλέον ανακουφισμένη, κοίταξε από το παράθυρο και σκέφτηκε πως αυτοί που πριν τόσο την ταλαιπωρούσαν, τώρα που τους κοιτάς από ψηλά «Μοιάζουν με μυρμήγκια και τα σπίτια με σπιρτόκουτα»!
Τη μουσική του τραγουδιού έγραψε αργότερα ο Κώστας Χατζής, ο οποίος μάλιστα το ερμήνευσε. Και έτσι ένα τραγούδι που ξεκίνησε να γράφεται στην καμπίνα ενός αεροπλάνου προς τη Θεσσαλονίκη, έμελλε να γίνει ένα τόσο ωραίο και αγαπημένο τραγούδι για όλους τους Έλληνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στον αέρα μας τώρα:
Ανθή Βούλγαρη